på Fladen får alla napp

Av Roland Hansson, Skånska Dagbladet

"Jag befinner mig flera sjömil från land, någonstans mitt ute i Kattegatt ombord på fiskebåten Siam, en av Fladenbåtarna från Varberg. Det enda som hörs är motorns monotona rytm och fiskmåsarnas avlägsna skrik. Alla ombord är djupt koncentrerade på att med all världens grannlåt på linan försöka lura torsk, makrill och annan västkustfisk att hugga, just på deras drag och upphängare.

Plötsligt bryter någon tystnaden ombord och hojtar entusiastiskt: Napp på alla krokarna samtidigt, det är inte klokt! Nu höjs ljudnivån snabbt och fisket blir intensivare. Ingen vill missa när skepparen låter båten drifta över en kant eller bergstopp, full med nappvillig fisk. En fisketur på ett gnistrande Västerhav är något som hör sommaren till och passar hela familjen. Längs hela den svenska västkusten går det dagligen ut fisketurer, som tar ut turister, men också vana spösvingare till produktiva grund. "Havsfiskets Mekka" har varit Varbergs epitet sedan 30 år tillbaka i tiden.

Här har det kring Fladenbåtarna vuxit fram ett välkänt havsfiskecentrum med god service. Både stora och små fiskar fångas. Artrikedomen är stor, upp till tjugo olika arter finns det chans att få. Och det är mycket för svenska vatten. Två stora fiskefestivaler hålls här också varje år: Havskattfestivalen i maj och Fladenfestivalen i augusti månad. Den sistnämda är Sveriges äldsta existerande havsfisketävling med över 30 år på nacken. Mängder med svenska rekord har slagits på Fladen genom åren. På däck har det studsat storslätrocka liksom gråhaj, gigantiska vraklångor och makrill, stora som småtunor. Därför är det inte så konstigt att en fisketur till Fladen eller L:a Middelgrund står på programmet under sommaren; och det gäller också för SkD:s utsände i västerled.

Jag är inte ensam om detta. När vi tidigt lämnar hamnen i Varberg med Siam är varje plats ombord bokad. De flesta ombord är turister och under utresan har Tommy Dantoft, som arbetar på båtarna för tredje sommaren, mycket att göra med att plocka fram fiskespö och introducera de som aldrig tidigare fiskat i havet. Ungefär hälften ombord hyr idag grejor och det är vanligt under sommaren. På våren och hösten är det mera erfarna sportfiskare med och de har nästan alltid egna prylar berättar Tommy under tiden han febrilt binder på färgglada upphängare och välputsade pilkar. Nästan två timmar i lugnt väder tar det ut till Fladen från Varberg. Väljer man L:a Middelgrund som fiskeplats är gångtiden ungefär hälften. Sommartid körs flera turer dagligen, övrig tid under året lördagar, söndagar och helgdagar. Säsongen börjar i mars och håller på till mitten av november.

Snart är vi framme och temperaturen höjs ombord. Det dröjer inte länge förrän de första spöna böjs i vackra kurvor och ropen på gaffen hörs. Inte bara vädret visar sin bästa sida utan också fisken, som är i huggtagen. Det hivas inte bara upp mängder med torsk och makrill utan också udda fiskar som kungsfisk, bleka och knorrhane. Varje tur brukar det komma en bonusfisk och jag tror inte denna tur blir något undantag utlovar skepparn. Och han får rätt. En torsk på 12 kilo, ett halvt kilo lättare i hamn, bärgas av Bernt-Åke Åkesson från Varberg. Det är tangerat personbästa för torsk berättar han och tycker samtidigt att det är en storstilad comeback efter flera års fiskeuppehåll. De flesta som är med kommer från andra platser än Varberg. T.ex.har Lennart Håkansson letat sig från Lysekil. Och inte utan framgång. Snart är hans fiskekorg välfylld med torsk, makrill och knot.

Att fisk blivit dyr märks. Inget spill utan all fisk rensas omsorgsfullt och tas tillvara. Tommy Dantoft som står för service och rensning har mycket att göra under hemfärden. Kilona är många och de vässade knivarna får verkligen göra rätt för sig. Ett soligt och sommarglatt Varberg tar emot oss framåt eftermiddagen. Efter en härlig fiskedag är det sedan bara att styra söderut med en stor påse rensad fisk. Men för Siam är dagen inte över. Nya turer väntar framåt kvällen står på programmet. Att det är högsäsong nu visar inte minst att de två andra båtarna i flottan, Falkskär och Clipper också är ute på äventyr i Kattegatt."


ALLA ÄR VÄLKOMNA- Fladenfisket är trots sin ryktbarhet inte bara för inbitna havsfiskare utan även för nybörjare och turister. Havsfiskeäventyret väntar på Fladen!